Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания повиши нивото на терористична заплаха за сигурността на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания повиши нивото на терористична заплаха за сигурността в страната от "значително" на "сериозно" - предпоследната степен в прилаганата петстепенна скала. Промяната означава, че извършването на атака е "силно вероятно", въпреки че властите не разполагат с информация за "непосредствена" заплаха. Премиерът Дейвид Камерън обяви, че ще бъдат взети допълнителни мерки, за да бъдат предовратени нападения. 

Нивото на тази заплаха се повишава. Ние ще отговорим спокойно и целенасочено и ще направим това, водени от важността на съхраняването на свободата, която е отличителният белег на обществото, което защитаваме, каза Дейвид Камерън.

По думите на Камерън, терористичната групировка "Ислямска държава", която контролира големи територии в Сирия и Ирак, е все по-голяма заплаха за британската сигурност.

Междувременно "Ислямска държава" публикува видео, което показва как въоръжен джихадист обезглавява заловен кюрдски боец в Северен Ирак. Миналата седмица по същия начин беше показана смъртта на американския журналист Джеймс Фоули.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна