Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: Твърде рано е да се каже какво означава примирието

| обновено на 03.09.14 в 14:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама заяви, че е прекалено рано да коментира новината за договорено примирие в Източна Украйна.

Твърде рано е да се каже какво означава примирието. Ние последователно подкрепяме усилията на украинския президент Порошенко да постигне смислено примирие, което да доведе до политическо решение за конфликта. Досега това не помогна или заради това, че Русия не беше сериозна по отношение на него, или се преструваше, че не контролира сепаратистите. От друга страна, сепаратистите, когато смятаха, че е в техен интерес, не спазваха подобни договорки, каза Обама в Естония.

Обама допълни, че ако Москва прекрати финансирането и въоръжаването на сепаратистите, ще има надежда за политическо решение на конфликта.

Съединените щати планират да засилят военното си присъствие в балтийските държави, като разположат още войски и авиация в Естония, обяви американският президент. 

По време на посещението ми във Варшава през пролетта обявих нова инициатива за увеличаване на американското военно присъствие в Европа, включително в Балтийските държави. Днес мога да заявя, че инициативата ще включва допълнителни военновъздушни части и самолет за учения в Северния балтийски регион. С естонските ни съюзници смятаме, че най-доброто място за разполагане и подкрепа на тези учения би била военновъздушната база "Амари" в Естония, каза Обама.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени