Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с драматична загуба от Канада на световното по волейбол в Полша

България загуби от Канада във втория си мач на световното по волейбол в Полша
Снимка: Светослав Костов, Гданск

Отборът на България загуби от състава на Канада с 2:3 гейма (25:17, 17:25, 25:20, 24:26, 8:15) във втория си мач от световното първенство по волейбол за мъже в Полша. Поражението в зала „Ерго Арена“ в Гданск, може би ни затваря пътя към едно от първите 2 места в класирането в нашата предварителна група. Оттук нататък победи срещу Китай и Египет са задължителни, а успех срещу Русия в последния ден – повече от пожелателен.

Селекционерът на нашите национали Пламен Константинов направи една промяна в сравнение с двубоя срещу Мексико – като титуляр започна Теодор Тодоров за сметка на Светослав Гоцев. Останалите на полето бяха Андрей Жеков, Цветан Соколов, Виктор Йосифов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев и либерото Теодор Салпаров.

Канадците поведоха с 2:0 в началото на първия гейм след успешна атака по диагонала и аут на Цветан Соколов. Първата точка за нашите дойде с атака на Теодор Тодоров през центъра. Последваха обаче още няколко грешки в атака на българите и при 2:6 Пламен Константинов взе първата си почивка. Последваха още 2 грешки на неубедителния Цветан Соколов и Канада дръпна с 8:2 при първото техническо прекъсване. Все пак националите ни намалиха преднината на съперника при 9:5, след което последва грешка на Соколов от сервис. Волейболистите ни се поуспокоиха след няколко извадени топки в защита и реализирани точки и скъсиха разликата само на точка - 11:12, което пък принуди наставника на северноамериканците Глен Хоаг също да вземе почивка. Отново Соколов обаче сгреши и пропусна да изравни резултата при нова наша контра. Малко след това обаче диагоналът на нашите се реваншира и с ас изравни резултата 15:15, а Гавин Шмит изпрати топката в аут и нашите поведоха за пръв път от началото на срещата. Тодор Скримов се появи в игра на мястото на Тодор Алексиев и направи два аса – 19:16, а серията му от начален удар продължи до 23:16. Атака през центъра на Виктор Йосифов и блокада на Теодор Тодоров сложиха край на гейма – 25:17.

Втората част започна с успешни атаки и от двете страни на мрежата, а разлика от 4 точки се получи след силна атака и асове на звездата на канадците Гавин Шмит. В игра за противника ни на полето остана вторият разпределител Дъстин Шнайдер, което раздвижи играчите на Глен Хоаг. Ас на Соколов и аут на Шмит върнаха нашите в играта - само 8:6 за Канада при първото техническо прекъсване. Две блокади на канадците срещу Соколов и Алексиев отново ги изстреляха напред – 11:8, преди Виктор Йосифов да приключи успешно нападение през центъра. Нови два аса на Перин и Константинов взе прекъсване при 15:10 за Канада. Нови две разсеяни посрещнати топки от нашите и преднината на противника стана сериозна – 18:11. След прекъсване, Пламен Константинов направи и една смяна – Скримов за сметка отново на капитана Алексиев. Данаил Милушев записа дебюта си на това световно като се появи на мястото на Теодор Тодоров и веднага направи ас. В игра влязоха вторият ни разпределител Добромир Димитров и Мирослав Градинаров, а канадците също отвърнаха с директна точка от сервис на Николас Хоаг и поведоха с 22:14, което предопредели крайния победител в тази част – 25:17.

След традиционната 10-минутна пауза след втория гейм Пламен Константинов остави на полето Тодор Скримов вместо започналия като титуляр Тодор Алексиев. Двата отбора отново заиграха точка за точка, като при първото техническо прекъсване нашите имаха точка аванс след атака на втора топка от разпределителя ни Андрей Жеков. България поведе с 10:7, а треньорът на канадците Хоаг взе първата си почивка в гейма. Разликата от 4 точки в полза на нашите се запази до второто техническо прекъсване – 16:12. Двата отбора заложиха на много силен сервис, което доведе и до доста грешки от двете страни на мрежата. Все пак в тази „руска“ рулетка печеливши се оказаха нашите съперници, които ни настигнаха при 20:19 след ас на Гавин Шмит. Алексиев, който се появи отново на игрището реализира за 22:20, а Перин прати топката в аут, изплашен от нашата тройна блокада. Успешна контра на нашите чрез Соколов и ас на Скримов затвориха гейма – 25:20 и 2:1 за България.

Четвъртата част започна отново точка за точка, като Константинов поиска видеочалъндж още при 2:1 за нас, но за съжаление точката бе за противниците ни. Соколов за пореден път пропусна топка за контра и веднага от това веднага се възползваха северноамериканците – 8:5. Добро нападение на Пенчев и ас на Скримов изравниха резултата – 8:8. Последваха обаче две нови грешки на нашите – аут от сервис на Скримов и аут на Николай Пенчев по правата. Отново Пенчев, през когото минаваха най-често атаките на нашите и ас на Жеков изравниха, а България поведе след добра контра на Соколов – 12:11. Последваха нови грешки от двете страни на мрежата, а при втората техническа пауза волейболистите ни водеха с 2 точки – 16:14. Блокада на Жеков и Йосифов при 17:15 и атака по блока в аут на Соколов даде още по-голямо предимство на българите. Финалният щурм на „Кленовите листа“ даде резултат и те ни настигнаха при 20:19. Пламен Константинов взе прекъсване преди началния удар на Перин, който обаче не трепна и вкара сервиса си. Капитанът Алексиев влеза за блок срещу Шмит, спря го, а след това и реализира брейкточка – 23:20. Националите ни за пореден път решиха да си усложнят задачата и след 2 блокади срещу Соколов и Алексиев резултатът бе изравнен, а след това Канада поведе с 24:23. Успяхме да отразим първия геймбол, но след това Гавин Шмит с атака и ас вкара мача в тайбрек.

В решаващата част канадците се възползваха от психологическото си предимство и набързо поведоха с 5:2, а след това и с 6:3. Смяната на полетата дойде при 8:5 за Канада след грешка от сервис на Скримов. Всичко свърши при 10:6 за момчетата на Глен Хоаг, въпреки почивките за българите при 12:7 и 13:7, които спокойно си взеха гейма с 15:8, а с това и мача с 3:2.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна