Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Възникват сериозни въпроси за искреността на Брюксел и Вашингтон за украинската криза

Снимка: БГНЕС

Москва е готова да предприеме конкретни стъпки за деескалация на конфликта в Украйна в рамките на плана, предложен от президента Владимир Путин. Това заяви външният министър Сергей Лавров по време на среща с председателя на Парламентарната асамблея на ОССЕ Илка Канерва.

Руският външен министър изрази надежда, че инициативите на Москва за деескалация и за намиране на мирно решение на кризата в Украйна ще бъдат чути, особено в Киев, Донецк и Луганск. Сергей Лавров посочи, че Русия е готова в сътрудничество с ОССЕ да помага в рамките на контактната група противоборстващите страни да напредват по пътя на стабилизиране на обстановката в Югоизточна Украйна. Там трябва да бъде организиран мониторинг по линията на ОССЕ, смята руският първи дипломат. Същевременно Лавров отбеляза, че възникват сериозни въпроси относно искреността на Брюксел и Вашингтон по отношение на украинската криза.

От своя страна, председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Илка Канерва отбеляза, че конфликтът в Югоизточна Украйна няма военно решение и че влошаващата се ситуация там предизвиква много сериозно безпокойство. Финландският политик призова всички страни, въвлечени в конфликта, да не предприемат по-нататъшни провокационни действия и да подходят конструктивно към сегашните събития в Украйна. Затова ние смятаме за необходимо да бъде пресечен потокът от оръжия и военни, които сега пресичат границата, посочи ръководителят на на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Украинската криза и пътищата за нейното мирно решаване бяха тема на разговора на Сергей Лавров и с генералния секретар на Съвета на Европа Турнбьорн Ягланд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна