Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация пред Президентството в подкрепа на Николай Кобляков

Николай Кобляков
Снимка: БГНЕС

Около 30 души, организирани във "Фейсбук", взеха участие в демонстрация пред Президентството. Те подкрепиха искането на Николай Кобляков да получи политическо убежище в България. Руският опозиционер и дисидент в момента се намира под домашен арест в София:

Събрали сме се пред Президентството да изразим подкрепа за Николай Кобляков - френски, руски гражданин, който бе задържан на летище "София" с връзка червена бюлетина. Потърсил е политическо убежище на територията на Република България и сме тука да помолим президента много по-бързо да му даде това политическо убежище, от което той се нуждае, защото екстрадирането му до Москва е голяма заплаха за него.

Подкрепям неговото заявление и очаквам от президентската институция да се произнесе максимално бързо и то положително, съответно да даде политическо убежище на Кобляков. Така, че по този начин ясно да се противопостави на опитите той да бъде екстрадиран в Москва.

"Демократи за силна България" от столичния район "Средец" подкрепят молбата на Кобляков към президента Росен Плевнелиев за политическо убежище в България. Това се казва в разпратена до медиите декларация на партията.

Задържаният при кацането му в България активист на действащата в Париж организация Russie-Libertés (бореща се за демократична Русия) е застрашен от екстрадиция в Русия и репресии.

Опасяваме се, че г-н Кобляков е в сериозна опасност предвид настоящите практики на режима на г-н Путин за разправа с политически противници. Напълно споделяме становището на г-н Кобляков, че "Руската държава в момента не е в състояние да осигури гарантираните от Конституцията основни права и свободи на гражданите, се казва в декларацията на ДСБ.

В декларацията си те призовават президента да обърне внимание на важността на казуса с дисидента Кобляков и да уважи молбата му за политическо убежище.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени