Всичко, което човек винаги иска да знае за пицата, може да науче в рамките на инициатива "Селце на пицата в Неапол". Там до неделя неаполитанци и туристи могат да похапнат от емблематичното ястие на града, приготвено от "пицайоли" - специалисти по приготвяне на пица, и от майстори-готвачи, но също да посетят курсове за приготвяне на пица.
В района на Неапол, за първи път през 19-и век, се е появила пицата "Маргарита", приготвена с домати, моцарела и босилек, т.е. с цветовете на италианското знаме - червено, бяло и зелено.
Неаполитански специалист по приготвяне на пици, някой си Рафаеле, е създал прочутата пица "Маргарита" в чест на Маргарита Савойска - кралицата на Италия от 1878-а г. до 1900-а г. - заяви неговият колега Лело Манети и допълни, че пицата обаче има по-древен произход, който трябва да се търси в Китай.
50 пицарии от целия свят, 170 "пицайоли" и десетина майстори-готвачи от Италия участват в 4-тото издание на инициативата. Организатор е Асоциацията на неаполитанските специалисти по приготвяне на пица. Очаква се на събитието, което е до неделя, да се съберат около половин милион души.
В рамките на инициативата се състоя конкурс за най-добър специалист по приготвяне на пица в света. Надпреварата бе спечелена от 28-годишен неаполитанец след японска и китайска доминация в предишните й издания.