Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и заплахата от "Ислямска държава" са двете централни теми на срещата на НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещата на върха на НАТО в уелския град Нюпорт започна в атмосфера на напрежение между Запада и Русия заради ролята й в украинската криза и с минута мълчание в памет на загиналите войници на Алианса в Афганистан, където в края на тази година приключва продължилата 10 години мисия на НАТО.

Генералният секретар на Алианса Андрес Фог Расмусен призова Русия да се откаже от конфронтацията в Украйна, да прекрати незаконната анексия на Крим, да изтегли войските си от територията на Украйна и да спре потока на оръжие и бойци през границата. Расмусен приветства активното партньорство на Украйна и НАТО и обеща, че "в бъдеще то ще стане още по-тясно. Той обеща, че НАТО ще "подкрепи военните реформи в Украйна и ще й помогне да изгради силна армия". Генералният секретар добави, че от отделните страничленки на Алианса зависи решението дали да доставят оръжие на Украйна.

След срещата на украинския президент с лидерите на водещите страни от НАТО, Петро Порошенко заяви, че утре ще заповяда прекратяване на огъня, при условие, че бъде подписано споразумение за нов мирен план за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Преди срещата на контактната група утре в Минск и проруските сепаратисти от Източна Украйна заявиха, че ще заповядат прекратяване на огъня, при условие, че бъде подписано споразумение за нов мирен план за уреждане на конфликта.

Украйна и заплахата от възхода на джихадистката организация "Ислямска държава" се очаква да бъдат двете централни теми на срещата на НАТО. При пристигането си в Нюпорт генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен заяви, че международната общност е длъжна да спре настъплението на ислямистите. Обсъждането на мерките срещу "Ислямска държава" ще се проведе на серия срещи извън официалната програма на срещата на върха и ще бъде основна тема на дискусии по време на работната вечеря на лидерите на НАТО по-късно днес. Очаква се САЩ да опитат да съберат коалиция за борба с ислямистите и да бъдат подкрепени от Великобритания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени