Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен: Най-доброто решение за руско-украинския конфликт е политическото решение

Международната общност трябва да отговори с по-силни икономически санкции спрямо Москва, ако Русия продължи инвазията в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Със заседание на Северноатлантическия съвет в Нюпорт, Уелс, продължава срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО. Руско-украинската криза е водеща тема на форума.

Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен обеща по-тясно партньорство с Украйна в бъдеще. Расмусен призова руската страна да изтегли войските си от украинска територия и уточни:

Мисля, че никой не иска война. Вярваме, че най-доброто решение за руско-украинския конфликт е да бъде намерено политическо решение. За да се улесни това обаче, смятам, че международната общност трябва да отговори с по-силни икономически санкции спрямо Москва, ако Русия продължи инвазията в Украйна.

Сред важните решения на срещата на върха на НАТО в Уелс е приемането на план за готовност за действие, който предвижда повече сили на Алианса в Източна Европа.

Освен среща на Северноатлантическия съвет във втория ден на форума се предвиждат разговори на министрите на външните работи и на тези на отбраната. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени