Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един месец с музиката на Бразилия

На 13 август от 11.00 часа по програма "Христо Ботев"

| обновено на 12.08.15 в 08:58 БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Всяка държава по света е майка на не един творец. Навсякъде по земята са се раждали и се раждат хора, които оставят следа за поколенията. Не всеки човек е роден за велики дела, но тези които са целунати от Бога – не са малко. Белязани да оставят диря, по която да вървят и да се учат наследниците.
Във всяка професионална област съществуват примери на личности, отдали живота си на някаква идея, мечта, мисъл, мото, копнеж, стремеж.
Изобразителното изкуство, литературата, музиката, науката, модата, спортът са изпълнили историята с прочути майстори и учени.
Бразилия е държава, която не отстъпва от този факт. Аз лично свързвам Бразилия с Антонио Карлос Жобим, Аструд Жилберту, боса нова, самба, Статуята на Исус Христос на хълма Корковадо в Рио де Жанейро, атрактивните ежегодни карнавали, с телевизионната новела „Робинята Изаура“, към която всички бяхме пристрастени през 80-те години на миналия век, Паоло Куельо, световния шампион на Формула 1 Айртон Сена, най-добрия футболист на всички времена – Пеле.
Списъкът със символите на Бразилия, разбира се, може да се допълва още много, но дори да спомена и само тези, не вярвам да има съвременник, който да не е чувал за поне три от изброените световноизвестни емблеми.
През последните години България е свързана с Бразилия емоционално. Настоящият президент и първата жена, встъпила в такава длъжност в историята на държавата, е Дилма Русев, чийто баща е родом от Габрово.
На 13 август в рамките на рубриката „Музикална мрежа“ приятелите на програма „Христо Ботев“ ще имат шанса да се запознаят с нови имена от съвременната забавна музика на Бразилия. Ще се пренесем в духа на тази южноамериканска държава с помощта на характерните разнородни стилове и ритми в изпълнение на певците Каролина Соарис, Алешандре Пирес, Ванеса да Мата, Диого Ногейра, Ана Каролина, Мария Рита, Бетина Игнасио, Армандиньо,Тиаго Брава, Израел Новайс и Ивете Сангало.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени