Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът потвърди, че България ще участва активно в приетия от НАТО план за повишаване на сигурността

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев потвърди, че България ще участва активно в приетия от НАТО план за повишаване на сигурността. Президентът определи договорения план, който предвижда повече сили на НАТО на Източния фланг, като най-важния резултат от срещата на върха в Уелс:

Планът е приет, има пълен консенсус по него и той включва конкретни мерки.

България ще участва активно в тези мерки, посочи Плевнелиев:

Ще предоставяме специални сили към щаба в Белгия, ще предоставим втора механизирана бригада към щаба в Полша, ще предоставим възможност на изнесени командни центрове във всяка една от държавите от Източния фланг, за да може да реагираме бързо в случай на влошаване на средата за сигурност. Ние не искаме да водим войни. Същевременно даваме силен сигнал, че няма да допуснем дестабилизация на нито една от държавите-членки. Ние сме предложили в рамките на инициативата за свързаност на силите нашият много модерен полигон в Ново село да бъде част от бъдещи учения и да бъде свързан към някои други изнесени центрове за учения, например такива в Румъния и Полша, в Германия също така - по отношение на тренировки и учения.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви една много важна инициатива специално за България и Румъния, която е свързана със сътрудничество между Съединените щати, Румъния и България в зоната на Черно море чрез подобряване на готовността - обучение, тренировки и съвместни учения.

Страните ще трябва да инвестират повече средства в отбрана. До 10 години всяка държава-членка на НАТО трябва да заделя по 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

НАТО трябва да демонстрира единство и в конфликта в Ирак и Сирия, посочи министърът на външните работи Даниел Митов:

Волята на Алианса е "Ислямска държава" да бъде не само елиминирана като присъствие в Ирак, но и да се постига вече трайно решение на територията на Сирия. Ясно е, че това е заплаха както за Европа, както за страните-членки на НАТО, така и за страните от региона.

Репортажът на специалния ни пратеник Мира Стефанова можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна