Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 129 години от Съединението

| обновено на 06.09.14 в 16:48
Снимка: БГНЕС

Днес празнуваме 129-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Пловдив, който отбелязва днес и своя празник, е център на тържествата. Празникът започна в катедралния храм „Света Богородица” с молебен. 

С камбанен звън пред църквата "Света Богородица" беше посрещнат пловдивският митрополит Николай,  който отслужи тържествен молебен и подчерта в словото си, че 6 септември е денят, в който българите доказват на себе си и на света, че могат да се обединят, защитавайки голямата цел - Съединението. Денят, в който трябва да почитаме делото на предците ни: 

Наш свещен дълг в благодатната българска памет е никога да не забравяме за техните добродетели на вяра и родолюбие, а да се насърчаваме от техния пример. А в съвременна България, Бог да благослови с благоденствие, със здраве, с единство, независимост и просперитет...

Венци и цветя ще бъдат поднесени на паметниците на майор Райчо Николов и Захари Стоянов, а вечерта в центъра на града членовете на пловдивския комитет „Родолюбие” ще направят възстановка  на част от събитията, свързани със Съединението. 

Кулминацията на празника е тържествената заря - проверка пред паметника на площад "Съединение”, на която ще присъстват президента Росен Плевнелиев и премиерът Георги Близнашки. Българското национално радио ще предава пряко събитието от 20.30 часа. Преди официалната церемония двамата ще посетят Музея на Съединението,  където ще  бъде открита изложбата  „Светът на Яворов” , посветена на 100-годишнината от смъртта на поета.

По традиция днес ще се проведе и Международния мемориален маратон  „Съединение”. За празника на Пловдив концерти ще изнесат Градският духов оркестър, музикантите от "Биг Бенд Пловдив" и фолклорен ансамбъл „Тракия”.
В София по традиция тържественото честване на годишнината от Съединението е  пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг. 
Едно общонационално дело, дало самочувствие на един малък народ. Точно днес, когато празнуваме Деня на Съединението, ми се иска да сме по-близо до смисъла на тези думи, посочи в словото си и поетесата Божана Апостолова. 
В програмата за празничното честване се включи и мъжкият вокален ансамбъл "България" с диригент акад. Валентин Бобевски. Организатор на тържественото събитие по традиция беше Столичната община.

На общоградското тържество по повод днешния празник, кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че именно в старата българска столица през август 1878 година е създаден първият у нас комитет "Единство". Бележити българи поставят тук началото на национално движение, което води до политическия  акт на Съединението, подчерта Панов:
СнимкаИмали са дързостта, да застанат срещу целия свят и да заявят, че България ще брани своя национален интерес. Дълбок поклон пред дейците, които подготвиха и реализираха историческия акт на съединението на България. Днес всички български граждани имаме огромна необходимост от смели и достойни, решителни лидери, които могат да взимат важни решения и да носят отговорност. Да обединяват целия български народ в единство.    

В Плевен Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия  се отбелязва пред паметника на Четвърти пехотен полк. Свещеници от Плевенската епархия отслужиха панихида в памет на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 година. Знамето на Четвърти плевенски пехотен полк, с надписа „С нами Бог“, е една от реликвите, съхранени в експозицията на Регионалния исторически музей в града.
В Ловеч с четирилъчево изкачване на връх Ботев отбелязват Деня на Съединението и 100-годишнината от първото организирано туристическо изкачване на най-високия връх на Стара планина. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна