Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примирието в Източна Украйна вече се нарушава

| обновено на 06.09.14 в 16:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Прекратяването на огъня, договорено вчера за Източна Украйна, се задържа засега, съобщи Би Би Си. Информации за нарушаване на примирието обаче разпространиха и двете страни в конфликта. Днес в Донецк и Луганск очакват хуманитарни доставки от Русия, които бяха допуснати като част от споразумението в Минск.

Четирима жители на Донецк са загинали при артилерийски обстрел през изминалата нощ - първата след сключване на примирието, съобщи агенция Новости като се позова на местното опълчение. Три квартала на Донецк са били подложени на обстрел, при който са загинали 4 души, а десет са пострадали. По информация на опълченците от т.нар. Донецка народна република се стреля и в град Кировское, източно от Донецк.

От щаба на опълчението на самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщиха за обстрел през изминалата нощ от страна на отделни подразделения на украинската армия срещу позиции на опълченците, независимо от договореното примирие.

Украинската армия също обвини бунтовниците, че са нарушили примирието в източната част на страната. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Украйна Андрий Лисенко заяви, че имат данни за 28 случая на обстрел от страна на сепаратистите, като 10 от тях са били след влизане в сила на примирието.

Част от батальона „Айдар“ е била унищожена, след като попаднала в засада северно от Луганск, съобщи УНИАН, без да уточнява дали боят е станал преди или след 18 ч., когато влезе в сила примирието, договорено в Минск. Агенциите съобщиха за артилерийска стрелба и на Азовското крайбрежие. По-късно украински военни потвърдиха, че бунтовниците се изтеглят от подстъпите на град Мариупол.

Опълченците от т. нар. Донецка народна република ще освободят всички пленени украински военни още днес, а властите в Киев ще пуснат задържаните бунтовници в понеделник, съобщи ИТАР-ТАСС като цитира "премиера" на ДНР Александър Захарченко. Независимо от нарушаването на примирието от страна на военните, опълчението ще освободи пленниците, заяви Захарченко. По данни на военното министерство в Киев сепаратистите държат над 200 войници.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че няма намерение да изтегля армията от завоюваните позиции в Източна Украйна. В изказване пред Би Би Си Порошенко отбелязва:

Не може да оставим тези територии, тъй като става дума за наша земя. В никакъв случай не става дума за нарушаване на териториалната цялост и неприкосновеността на страната ми. 

На срещата на НАТО в Уелс американският президент Барак Обама изрази  предпазлив оптимизъм за постигнатото примирие между Украйна и проруските сепаратисти.  Освен това американският президент информира, че САЩ, заедно със партноьорите си от Европа, подготвят нови санкции срещу Русия и според него те трябва да влязат в сила независимо от примирието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени