Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с нова трудна победа на световното в Полша след 3:2 срещу Египет

България се измъчи за 3:2 срещу Египет на световното в Полша
Снимка: Светослав Костов

Мъжкият ни национален отбор по волейбол бе на път да запише една от най-срамните загуби в историята си, но в крайна сметка с повече опит и рутина победи с 3:2 гейма (25:22, 26:24, 23:25, 20:25, 15:11) състава на Египет в четвъртия си мач на световното в Полша. В този двубой, който в крайна сметка ще се окаже безсмислен за крайното класиране в групата и продължаването на нашите напред, Пламен Константинов направи няколко промени – Данаил Милушев започна вместо Цветан Соколов, Мирослав Градинаров вместо Николай Пенчев, Теодор Тодоров вместо Виктор Йосифов, а останалите на полето бяха Андрей Жеков, Светослав Гоцев, Тодор Алексиев и либерото Теодор Салпаров.

Националите ни започнаха разсеяно мача и това се отрази на резултата – блокади срещу Градинаров и Милушев и 8:5 за Египет. България изравни при 9:9, а след това с два блока на Светослав Гоцев и Андрей Жеков поведохме с 2 точки. Играта продължи с успешни атаки от двете страни на мрежата до 16:14 и второто техническо прекъсване. След 2 наши грешки резултатът бе изравнен, като отново дръпнахме с добра тройна блокада в зона 4. При 20:17 за нашите наставникът на Египет взе почивка, което не помогна особено на африканците – ас на Милушев и нова точка за нашите. Последва ново разсеяно посрещане от нашите и при 21:19 и Пламен Константинов взе почивка, а веднага след това замени Тодор Алексиев с Тодор Скримов. Атака през центъра на Теодор Тодоров и от зона 2 на Мирослав Градинаров и 25:22 за България.

По-добрата игра на българските волейболисти продължи и през втората част и въпреки някои колебания имахме 2 точки повече при първото техническо прекъсване. 3 поредни грешки на българите – на Теодор Тодоров, който не събра смелост за контраатака, на Алексиев при посрещане и отново на Тодоров близо до мрежата обърнаха резултата в полза на противника ни – 9:8. Два много тежки и добре насочени сервиса на Миро Градинаров обаче отново смениха лидера при точките – 12:9. Нов ас обаче в зоната на Алексиев и ново равенство – 13:13. След няколко разменени грешки от двете страни на мрежата имахме леко предимство при второто техническо – 16:14. След нови грешки на Алексиев и на Градинаров на посрещане Египет направи 4 поредни точки за 18:16. Поредната неубедителна атака на Теодор Тодоров в центъра и контра на египтяните и 21:18. След 2 единични блокади на Милушев и Алексиев намалихме разликата само до 1 точка, но грешка на Градинаров от сервис отново даде комфортна преднина на африканците от 2 точки. Скримов влезе на сервис на мястото на Тодоров и нашите изравниха 22:22. Ахмед прати топката в антената при следващата атака и вече имахме предимство. Атака по блока в аут на Дани Милушев и 24:23. След това обаче именно Милушев сбърка при началния удар. Гоцев през центъра и нов геймбол – 25:24. Милушев сложи край на мъките в гейма – 26:24 и 2:0 България.

Третият гейм започна с 4 поредни точки на нашите и прекъсване за Египет. Националите ни запазиха преднината си и при първото техническо в гейма – 8:5. След нови грешки обаче на капитана ни Алексиев на посрещане и в атака и Египет ни обърна – 10:9. Въпреки че отново поведохме с 2 точки, при второто техническо прекъсване африканците имаха точка повече. След подновяването на играта Египет реализира и Пламен Константинов взе почивка. Играта продължи отново точка за точка, а за сервис в игра за България се появиха Скримов и Добромир Димитров. Контра на Милушев и 22:22. Нова чудесна възможност за контраточка се откри пред Миро Градинаров, който обаче бе спрян от троен блок, а след това и прати топката в аут – 24:22 и геймбол за Египет. Алексиев спаси първата възможност, но след това Гоцев прати топката в аут от начален удар и подари гейма на египтяните – 25:23.

Глупавите грешки на нашите национали продължиха и в началото на четвъртата част – лошо посрещане на Алексиев и слаба атака на Градинаров и от 6:4 за България Египет стигна до 8:6. След поредното неразбирателство между Алексиев и Градинаров на посрещане Египет поведе с 14:11 и отново на Пламен Константинов му се наложи да взима почивка. След нова грешка на Градинаров нервите на селекционера ни не издържаха и той го замени с Николай Пенчев. Това не даде кой знае какъв резултат и грешките от нашата страна на мрежата продължиха с пълна сила – 16:11 за египтяните. Два аса на Андрей Жеков дадоха искрица надежда, че няма да играем отново тайбрек – 16:18. Имахме възможност и да изравним, но 2 блокади срещу Милушев и Пенчев и 20:17 за противниците ни. Нова грешка на Пенчев и нова точка за африканците. Логичният завършек на тази трагедия дойде при 25:20 и тайбрек.

Последната част започна с точка за нашите през центъра на Теодор Тодоров, а Египет отговори с добро нападение на Мамду. Милушев заби в аут, а веднага след това Мамду направи и ас – 3:1. Пламен Константинов закъсня да използва видеоповторението, а след това му се наложи да взима почивка при нова точка за египтяните. Алексиев отигра, а след това Милушев прати топката в аут от начален удар. Пламен Константинов, който явно не бе на себе си от пропуснатите шансове получи и жълт картон за оспорване на съдийско решение. Това прекъсване обаче помогна на българите, които успяха да изравнят при 6:6. Ахмед отново изведе египтяните напред, а Такил сгреши при началния си удар. Смяната на полетата дойде при 8:7 за България след атака на Пенчев по диагонала. Ахмед със силна атака покрай блокадата ни и ново равенство – 8:8. Последва блокада срещу Тодор Алексиев и Египет отново излезе напред. Африканците пропуснаха да ни довършат с контра в аут на Абдала, но Алексиев отново бе спрян от блокадата на Абу. Пенчев отигра за 10:10, а след това Юсеф прати топката в аут след най-дългото разиграване в мача. Блокада на Алексиев, Тодоров и Милушев, а след това и грешка на египтяните в атака ни успокоиха – 13:10. Ахмед намали, но блокаут на Алексиев ни доближи максимално до победата – 14:11. Скримов влезе отново за сервис и приключи двубоя – 15:11 и 3:2 за България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна