Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи се изявяват като "Шериатска полиция" във Вупертал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По улиците на германския град Вупертал от около седмица се забелязва група младежи, наричащи себе си "Шериатска полиция". Те проповядват най-строгите ислямски правила за живот. Появата им предизвика бурни обществени и политически реакции в Германия. Според полицията става дума за радикални салафисти.

Води се разследване срещу 11 мъже за нарушаване на закона за събиранията на обществено място. Те обаче няма да бъдат арестувани, тъй като проповядването на религия не е забранена от закона. По същата причина не могат да бъдат иззети и униформите със скандалния надпис „Шериатска полиция”

Младите мъже твърдят в свои видеообръщения, че контролират шириатска зона във Вупертал, в която трябва да се спазват законите на ислямското религиозно право. В нея е забранена консумацията на алкохол, хазарта, музиката, концертите, порнографията, проституцията наркотиците.

Според местните власти става дума за целенасочена провокация и хора, чиято крайна цел е да вербуват местни младежи за джихад в Близкия изток и Африка. Полицията в града е увеличила присъствието си във въпросната зона и забранява на младите ислямисти да се движат на големи групи с цел въдворяване на правила в разрез с германските закони.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна