Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Легкоступ: Догодина може да се стигне до закриване на държавни ВУЗ

Проф. Пламен Легкоступ
Снимка: Катя Чорова

Ректорът на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ прогнозира, че през есента на 2015-та година може да се стигне до затваряне на държавни висши училища. Според него до това ще се случи, ако държавата не промени методиката за финансиране на университетите, чиято субсидия сега се определя главно от броя на приетите студенти.

Проф. Легкоступ посочи, че в момента всички университети, с изключение на медицинските, имат незаети места за първокурсници, защото държавната поръчка е по-голяма от завършващите ученици. Държавните и частни висши училища имат 72 хиляди места за прием, а завършилите последната година ученици са 58 хиляди. 48 хиляди ще бъдат абитуриенти догодина.
И ако спешно правителството, което бъде избрано, не вземе някакви мерки, дано не съм лош пророк, но догодина ще има затворени университети поради липса на хора, които да учат в тях, тъй като има много наши деца, които отиват в чужбина да учат. Това, което, според мен, би могло да спаси догодина нещата, е да се запази същото финансиране от държавата, което е към университетите, да се намали държавната поръчка наполовина, а пък тази стойност, с която се финансира един студент, да се увеличи два пъти или да се разреши платено обучение.
Ректорът е убеден, че освен спешните за развитието на висшето образование у нас е нужен и пакет дългосрочни мерки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна