Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на КТБ ще стане ясна на 21-ви септември

| обновено на 09.09.14 в 18:11
Снимка: БГНЕС

Съдбата на Корпоративна търговска банка ще стане ясна на 21-ви септември, когато изтича тримесечният срок на специалния надзор. Според експерти, ако се възприеме вариант оздравяване на банката, най-вероятно за целта ще се използват и публични средства. Новините дойдоха от работна среща на членове от Експертния консултативен съвет по обществения надзор с главния прокурор Сотир Цацаров.

Според председателя на Стопанската камара Сашо Дончев, управителят на БНБ Иван Искров е обещал пред главния прокурор до дни да излезе с ясен доклад с данни за състоянието на КТБ. Дончев обаче изрази опасението на експертите, че оздравяването на банката не може да се случи без публични финанси.

Категорично вярвам, че ако не бъде спасена, загубите на обществото ще бъдат много по-големи. До вчера поне бяха на категорично мнение, че не трябва да се използват публични финанси. За съжаление, два месеца след като банката не функционира нормално, ние се опасяваме, че ситуацията там от ден на ден става все по-лоша. Очевидно е, че вече без публични финанси няма как да се случи. Въпросът е дали ще чакаме деня, в който и публичните финанси вече няма да помогнат.

По думите на Дончев, главният прокурор Сотир Цацаров също е изказал мнение, че банката трябва да бъде съхранена, а възможността това да стане с публични средства коментира и финансистът Емил Хърсев.

До този момент никой не е поставил диагнозата. Ние говорим сега кой ще плати лекарството. Най-малкото очакваме диагноза и ясна позиция какво правим. Оптималното решение предполага известно участие на фиска с оглед на поевтиняване и облекчаване на процедурата.

Експертите обвиниха БНБ в липсата на диалог и приканиха в следващите дни на още една подобна среща, но в по-широк формат. Въпросът за виновните за кризата в КТБ не е обсъждан.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна