Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама ще представи план за унищожаване на "Ислямска държава"

| обновено на 10.09.14 в 11:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама ще изложи стратегията си за справяне с опасността от "Ислямска държава". Очаква се Обама да направи изявление в 4 сутринта българско време, в четвъртък. Стъпките, които ще предприеме неговата администрация бяха обсъдени с Конгреса на Съединените щати. Новата стратегия ще се появи на фона на увеличаваща се подкрепа от американското общество за въздушни удари по ислямистки екстремистки групи.

След среща с конгресмени, на която присъства и вицепрезидентът Джо Байдън, стана ясно, че Белият дом има подкрепата на законодателите за унищожаване на "Ислямска държава".

Президентът е информирал лидерите, че за очакваната мисия той разполага с правомощията, от които има нужда. Обама е подчертал отново своето виждане, че нацията е по-силна, а усилията са по-ефективни, когато президент и Конгрес работят заедно за справяне с такава заплаха за националната сигурност като "Ислямска държава на Ирак и Леванта".

Междувременно се появиха различни коментари в местната преса относно възможните стъпки. Във "Вашингтон Пост" се посочва, че Обама изглежда има някаква стратегия, но компонентите й все още не са концептуализирани. Според изданието президентът се опасява повече за възможните грешки, отколкото да се фокусира около това, какво действие да предприеме и как да изгради политическа подкрепа у дома.

"Уол Стрийт Джърнал" набляга на това, че най-вероятно този път водеща роля ще имат регионалните войски.

"Ню Йорк Таймс" разглежда три стадия на кампанията – въздушни операции, военно обучение и оборудване на иракчаните, кюрдите и членове на сунитите, както и унищожаване на армията на терористите в Сирия, което според някои представители на Пентагона може да отнеме 36 месеца.
 
Междувременно стана ясно, че началникът на Генералния щаб на Фиджи е съобщил, че сирийските бунтовници са се съгласили да освободят тази седмица задържаните от тях 45 миротворци от Фиджи, предаде Асошиейтед прес.

Генералът каза, че страната му е била информирана от централата на ООН, че фронтът "Ан Нусра" ще освободи сините каски без предварителни условия и искания.

По-рано свързаната с Ал Кайда организация бе поставила три условия, за да пусне на свобода миротворците, които плени на 28-и август на Голанските възвишения.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна