Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският фичър „Тампере” - номиниран за европейските награди Златна Роза

БНР Новини

400 програми на над 100 радио и телевизионни компании и независими продуцентски къщи от целия свят са получени от тазгодишното издание на Rose d’Or Awards, като по този начин е счупен рекордът от миналата година, когато след няколкогодишно прекъсване Eurovision пое да реализира отново този фестивал с 53-годишна история.

„Не само броят на участниците сам по себе си, а така също и изключително високият стандарт на получените програми изискваха да се посвети много повече време, за да се оцени всяка програма и за да бъдем сигурни, че нищо не е пропуснато. Искахме да сме напълно уверени, че наистина най-добрите програми са селекционирани за финалисти.” Казва Аника Найберг Франкенхаусер, директор на Евровизия.

Наградите Rose d’Or се връчват в 6 категории за телевизия и онлайн видео и в 3 категории за радио. Сред финалистите в телевизионните категории са Channel 4/Objective Productions (UnitedKingdom) за ситкома Toast of London, RTP (Portugal) The Graham Norton Show - BBC (UnitedKingdom), австралийски, белгийски и израелски тиви компании. В 53-годишната история на наградите само веднъж, през 1970 г. телевизия от Източна Европа, а именно телевизията на Чехословакия, е била сред победителите.

Категориите за радио са открити за първи път през тази година. „Отговорът от страна на радиото беше извънредно ентусиазиран. С вълнение идентифицирахме 9 финалисти, чиито програми показаха езиково разнообразие и креативност с най-висок стандарт и с рефлексия на националната култура” - казва Кристиан Вог, оглавяващ департамента за радио. „Това е обществено радио в най-добрия си вариант.”

Категориите за радио са: Комедия, Реалити и Развлекателни радиопрограми. Финалисти са две продукции на Би Би Си и една продукция на Pozzitive Television Ltd (United Kingdom) в категорията Радиокомедия. Шведското радио, Унгарското радио и
Българското национално радио са финалисти в категорията Реалити и фактическа забава. Радиокомпаниите на Финландия, Холандия и Израел са финалисти в категорията Развлекателни програми.

Българският фичър „Тампере” представлява Шеста глава на документалния българско-финландски проект „Един по-дълъг път до полето на боя”, реализиран от програма „Христо Ботев”, интернет радио Бинар и Финландското радио YLE. Действието се развива в Тампере, 135 години след отпътуването на финските лейбгвардейци, които като част от императорската руска армия участват в Руско-турската война (1877-78 г.) „Тампере” проследява живота на онези техни потомци, които са се върнали живи и здрави вкъщи и по различен начин, понякога с парадоксални средства продължават да пазят връзката с бойното поле и с територията на техните героични подвизи. Марка бира, един кораб и една фабрика са в центъра на проучванията и историята навлиза в дълбоките дебри на една пивоварна, където десетки пъти се сблъскваш с името Плевна. То стои написано на стари дървени бурета, на светлинни реклами, на кранчета за наливане на бира, на високи и тежки стъклени чаши, надраскано с цветен тебешир на дъската с менюто, като заглавие на вестник, издаван на фински, английски и руски, в центъра е и на входната табела PLEVNA Kelarpanimo-Panimoravintola. В паралелна история вървим по стъпките на едно от момчетата от Тампере Матти Вик, който се връща жив и здрав вкъщи и 58 години по-късно, пред ококорените очи на внука му Вейко Лахти внезапно някакъв военен почуква на портата, за да му връчи орден за храброст от българския цар.

Победителите ще бъдат обявени на церемония, която ще се състои на 17 септември в Берлин. Наградите The Rosed'Or® определят „златния” стандарт за съвършенство, оригиналност и артистичност в забавните програми на телевизията, интернет и радиото.

Тук могат да бъдат чути програмите:
http://www.rosedor.com/news/news.html
http://www.rosedor.com/competition-entries/detail/category/Radio-Reality.html


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна