Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедственото положение в общините Раднево и Георги Дамяново остава

Снимка: БГНЕС

Кметът на община Раднево Юлиян Илчев съобщи за "Хоризонт", че е осигурена питейна вода и вода за битови нужди в село Коларово.

От ТЕЦ “Марица изток“ 2 са дарили на жителите на селото над 16 хиляди бутилки минерална вода, а военните от Втора механизирана бригада са изпратили две цистерни. Разпределението на водата по домакинства ще направят от БЧК.

Евакуираните след наводнението в общината осем души остават в болницата в града. За тях има осигурени дрехи и храна.

70 доброволци помагат при почистването на къщите, засегнатите от наводнението в петък в община Георги Дамяново. Бедственото положение там остава в сила, докато бъде почистено коритото на река Дългоделска Огоста и докато бъде възстановено водоснабдяването на две села в общината.

Огромно количество наноси по коритото на реката са променили на много места пътя й. Въпреки че нивото е спаднало значително, все още вода минава през дворове и земеделски площи.

Днес се работи усилено по водоснабдяването на село Говежда, което е без питейна вода шести ден, каза кметът на община Георги Дамяново Дилян Димитров:

От днес чакам фирмата и сериозна техникаq за да започнем да чистим коритото на реката, защото това ни е проблемното. Имаме много къщи, които са застрашени, защото реката се е изместила, минава през дворовете. Като се отече вече се вижда и трябва час по-скоро да я върнем в коритото, защото при дъждове - ще отидат тези къщи.

Довеждащият водопровод е напълно разрушен. В първото село по пътя му - Дълги дел, водопроводната мрежа е захранена с речна вода, която е негодна за пиене и може да се използва само за битови нужди. В следващото - Говежда, това е невъзможно заради прекъснати тръби и затлачени шахти. И за двете населени места са осигурени водоноски и бутилирана вода.

По първоначална оценка само неотложните аварийни дейности ще струват повече от 1 млн. лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени