Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 500 души днес са сигнализирали НАП за фишинг измама

Снимка: Ивайло Михайлов

Около 500 души днес са сигнализирали Националната агенция за приходите (НАП) за получени в електронните им пощи съмнителни имейли с искане на лична банкова информация за кредитни карти. Говорителят на НАП Росен Бъчваров предупреди, че става дума за опит за измама: 

НАП никога не изисква подобна информация нито по електронна поща, нито препраща към интернет пространството за попълване, което има всички белези на измама. Още сутринта сме сезирали правоохранителните органи. Колегите от ДАНС вече работят по този случай. Доколкото знам, е въпрос на минути този сайт да бъде спрян и достъпът до него да бъде ограничен. От всичките тези 500 контакта нямаме нито един засега и слава Богу, който да потвърди, че е въвел чувствителна информация, но ако все пак някой от вашите слушатели е направил това, нашият съвет е незабавно да се свърже с банката и да блокира кредитната си карта, за да предотврати злоупотреба с нея.

Става дума за класическа фишинг измама, при която се изплащат електронни съобщения до хора, изисквайки да въведат чувствителна информация. Повечето потребители в интернет знаят, че това е много рисковано и съвсем не е изненадващо, че никой до момента не се е изкушил да направи това, макар че формално в писмото пише, на английски обаче, че НАП ще възстанови близо 1000 лева на този човек.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна