Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България загуби безславно от Бразилия с 0:3 с мисъл за Германия

България игра слабо срещу Бразилия и загуби с 0:3 на световното
Снимка: Светослав Костов

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби от състава на Бразилия с 0:3 гейма (15:25, 21:25, 21:25) първата си среща от втората фаза на световното първенство в зала "Сподек" в Катовице. Нашите излязоха изплашени от името на съперника и през целия мач бяха бледи сенки на игрището в сравнение с двубоя срещу Русия в Гданск. Бразилците също не играха на познатото си ниво, но дори в третия гейм, в който изоставаха в резултата, успяха да обърнат нещата в своя полза и да продължат без загуба в турнира.

България започна в състав Андрей Жеков, Светослав Гоцев, Тодор Скримов, Теодор Тодоров, Николай Пенчев, Цветан Соколов и либерото Теодор Салпаров. Срещу тях Бернардо Резенде противопостави Бруно Резенде, Уолъс, Шидао, Мурильо, Лукарели, Лукас и Марио Жуниор и Фелипе на поста либеро. За пръв път от началото на световното националите ни имаха сериозна подкрепа от трибуните, след като над 30 души от Българския национален фенклуб се появиха с трибагреници и тъпани на трибуните в зала „Сподек“ в Катовице.

Мачът започна с 5 последователни точки за Бразилия след 2 блокади срещу Николай Пенчев и Теодор Тодоров и две омекотени топки срещу атаки на Цветан Соколов. Въпреки една наша тройна блокада и добра атака на Николай Пенчев разликата се запази до първото техническо прекъсване. След поредната блокада срещу нашите в центъра и Пламен Константинов взе и втората си почивка в тази част. Статистиката бе доста интересна и в минус на нашите – от 9 точки за България 5 дойдоха от грешки на бразилците (4 начални удара в мрежата и докосване на мрежата от Шидао). И още нещо по-интересно – през цялата първа част диагоналът ни Цветан Соколов не успя да реализира нито една точка. Мирослав Градинаров се появи на полето вместо Теодор Тодоров за изпълнение на сервис и въпреки че затрудни противника, Уолъс отигра. Бернардо Резенде реагира с пускането на Рафаел и Висото и разликата в точките стана доста сериозна – 21:10. Втората блокада за България дойде едва при 22:12, а веднага след това Скримов сгреши при изпълнението на начален удар. Данаил Милушев също се появи в игра за сервис на мястото на Гоцев и нашите направиха брейкточка. Логичното, в един гейм, който бързо ще искаме да забравим, стана при 25:15.

Втората част започна равностойно до 3:3, след което ас на Уолъс и контра на бразилците направиха разликата 5:3 и 8:6. Поредна блокада срещу Соколов и нова точка за латиноамериканците, които обаче ни върнаха жеста със сервис в мрежата. България изравни при 9:9 след блокада на Теодор Тодоров и атака по блока в аут на Соколов. Нашите поведоха и след атака на Лукарели в аут при 11:10, но Лукас отново премина през блока на нашите в центъра. Двата отбора заиграха точка за точка, но Бразилия отново взе аванс при началния удар на Уолъс – 14:12 и прекъсване за българския щаб. Ас на Мирослав Градинаров принуди Бернардо Резенде да вземе почивка при 18:16 за Бразилия във втория гейм. Нова блокада на Теодор Тодоров при 21:19 ни даде някакви надежди, но Лукас бе безгрешен през центъра. Капитанът Тодор Алексиев се появи в игра на мястото на Скримов, а след това бе хванат от тройната бразилска блокада – 23:19 и ново прекъсване на Пламен Константинов. И пак Милушев трябваше да спасява потъващия кораб и той затрудни максимално бразилците, но Соколов за пореден път провали усилията на тима ни, спрян от блокадата. Отново с атака през центъра бразилците приключиха и втората част – 25:21.

След паузата от 10 минути нашите започнаха добре и поведоха с 4:2, но след нова грешка на сервис от страна на Соколов и блокада срещу Скримов Бразилия отново обърна нещата в своя полза. Два тежки начални удара на Тодор Скримов (ас и контра на Соколов) и блокада срещу Лукарели и 8:7 за националите ни при първото техническо. 2 поредни аута за бразилците в атака и контра на Пенчев и разликата стана 11:7. Едва след прекъсването от страна на Бернардо Резенде неговите волейболисти отиграха. Постепенно световните шампиони намалиха разликата и тя бе само 2 точки при второто техническо прекъсване. Бразилия ни изравни при 17-та точка, веднага след влизането в игра на Тодор Алексиев и Мартин Божилов. Топка в антената на игралия отново безобразно Соколов и точка преднина за противниците ни, последвана от ас на Лукарели. Пламен Константинов взе почивка при 23:21, но това не помогна особено. След атака на Скримов в аут и контра на Мурильо – 25:21 и 3:0 за Бразилия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна