Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ЕС въвежда новия пакет със санкции срещу Русия в петък

| обновено на 11.09.14 в 09:52

Съветът на Европейския съюз ще въведе в действие новия пакет със санкции срещу Русия в петък. Наказателните мерки обаче може да бъдат отменени поетапно в зависимост от развитието на ситуацията в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на европейски дипломатически източник.

Все още не са оповестени публично какви са санкциите, но се смята, че част от ограниченията са срещу руски държавни петролни компании и банки.

САЩ и ЕС са на път да спрат операции за милиарди долари за разработване на петролни находища в Русия, извършвани от най-големите енергийни компании в света, в това число "Ексънмобайл" и "Бритиш петролиъм", предаде Ройтерс, като се позова на агенция "Блумбърг". Новите санкции ще преустановят сътрудничеството на САЩ и ЕС с Русия в търсенето на суров петрол в Арктика, в дълбоки води или в шистови формирования, са заявили трима американски представители, пожелали да запазят анонимност. Когато ЕС въведе новите санкции срещу Русия, САЩ ще го последват със сходни мерки, в това число и забраната на износа на американско оборудване за специални проучвателни дейности, които руснаците не могат сами да извършат, защото нямат подобно оборудване, са казали американските представители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени