Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви реакции към плана на президента Барак Обама за нова военна кампания срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът на американския президент Барак Обама за нова военна кампания срещу радикалната групировка "Ислямска държава" се посрещна противоречиво. Стратегията, обявена преди часове, предвижда разширяване на въздушните удари по цели на ислямистите в Ирак, но за пръв път и в Сирия, обучение и екипиране на иракските сили и на сирийската опозиция и създаване на "широка коалиция" от държави за борба с ислямистите.

В отговор, министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова за обща политическа стратегия в борбата срещу радикалните ислямисти в северните части на Ирак и Сирия. Според Щайнмайер, предлаганите от американския президент Обама бомбардировки над местата, където са съсредоточени ислямистките групи, или изпращане на хуманитарна и военна помощ, като от Берлин например, за бедстващите хора там, не са достатъчни. Германия ще инициира след края на годишното събрание на ООН в края на септември разговор на външните министри от Г-7 с арабските им колеги от съседните на кризата държави за активизиране и общи действия срещу бойците за ислямски халифат. Междувременно Щайнмайер поиска повече пари от бюджета за хуманитарни акции като тази в Северен Ирак, където Германия участва с 50 милиона евро.

Турция обяви, че няма да участва във военни операции на новата коалиция заради турските дипломати, които джихадистите държат като заложници.

Иран изрази сериозни резерви относно решимостта на такава коалиция искрено да се бори срещу коренните причини за тероризма. 

Китай отвърна предпазливо на призива на Обама като каза, че светът трябва да се бори с терора, но че и суверенитетът на страните трябва да бъде зачитан. 

Франция и Белгия обявиха, че могат да участват във въздушните операции срещу "Ислямска държава" в Ирак, като Франция изрази несъгласие за Сирия. 

Междувременно, американският държавен секретар Джон Кери пристигна в Саудитска Арабия в опит да обедини 10 арабски държави и Турция в коалиция срещу "Ислямска държава".

(Използвани са и съобщения на световните агенции.)

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна