Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Конкурентоспособността на българската промишленост спада

Конкурентоспособността на българската промишленост е не особено висока, стагнираща и спадаща. Такива са изводите от два доклада на Европейската комисия, публикувани днес. Според тях страната ни е в една група със Словения, Хърватия, Малта и Кипър. В анализа за България се посочва, че основни проблеми за българската икономика остават ниската производителност, слабото ниво на иновациите, високото енергийно потребление и лошите транспортни връзки.

Положително е отчетено подобряването на достъпа на малките и средни предприятия до банкови кредити за по-добро усвояване на еврофондовете.

Страната ни е критикувана и за това, че няма никакви резултати от обявеното като приоритет от няколко правителства въвеждане на електронното управление и услуги, които да подобрят бизнес средата, да намалят административните пречки пред фирмите и гражданите, както и  корупцията. 

В заключение документът препоръчва на правителството, бизнеса и изследователските организации да намерят ефективен механизъм и да се обединят около приоритетите и прилагането на политики и действия за подобряване на образованието и подкрепа на иновациите в полза на бизнеса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна