Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите европейски санкции срещу Русия влязоха в сила

| обновено на 12.09.14 в 12:02

Новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия заради конфликта в Украйна влязоха в сила, след като бяха публикувани в официалния вестник на Съюза. 

Новият кръг европейски санкции срещу Русия засягат руската петролна компания "Роснефт", фирмата "Транснефт", която осъществява основната част от преноса на руски петрол, и петролното подразделение на "Газпром" - "Газпром-нефт". Трите компании няма да могат да търгуват свои акции и други ценни книжа на европейските капиталови пазари.

Забраната ще важи и за три компании, свързани с руската отбранителна промишленост - "Оборонпром", в чиято дейност са производството на хеликоптери и системи за въздушна отбрана, Обединената самолетостроителна корпорация, която произвежда изтребителите "МиГ" и "Су", както и "Урал-вагон-завод", където освен железопътни машини се произвеждат и танкове, няма да могат да получават кредитиране и да търгуват свои ценни книжа в Евросъюза.

Новият списък санкции включва и имената на 24-ма души, на които се налага забрана за пътуване в Евросъюза, а активите им се замразяват. Повечето от тях са представители на незаконната власт в Луганск, Донецки и Крим. В списъка попадат и още водещи руски парламентаристи, които подкрепят намесата в Украйна. Правят впечатление имената на националиста Владимир Жириновски и неговия син Игор Лебедев. Сред наказаните е и генерал Александър Наумец, командващ военно-въздушна дивизия, свързана с анексирането на Крим. Имената на двама близки до президента Владимир Путин олигарси също са в този списък. Първият е Сегрей Чемезов, който някога е работил с Путин в КГБ, после е получавал високи постове в различни държавни предприятия, а днес ръководи конгломерата "Ростек", чиито приходи са от порядъка на 20 милиарда евро годишно. Вторият – Александър Бабаков, е крупен инвеститор в Украйна и Крим и депутат от Държавната дума, председател на Комисията по законодателството за развитие на военнопромишления комплекс на Руската федерация.

Също от днес европейски стоки и технологии с възможна двойна употреба няма да се доставят на девет руски компании, чиято продукция е за военни, както и за граждански цели. 

След влизането в сила на санкциите руската рубла удари ново дъно спрямо долара. В момента щатската валута се разменя за 37,72 рубли.

До края на месеца обаче ще бъде направена подробна оценка дали се спазват примирието и прекратяването на огъня. В зависимост от това в много кратки срокове може да бъде взето решение за промяна или прекратяване на действието на всички рестриктивни мерки или на част от тях.

По-рано руското външно министерство предупреди, че страната ще отговори на новите европейски санкции с контрамерки, които ще бъдат съизмерими с нанесените от тях икономически загуби. 

Новите санкции на Европейския съюз срещу Русия подчертават нивото на европейска солидарност с Киев, заяви украинският президент Петро Порошенко. Той се надява украинският парламент и Европарламентът да успеят да ратифицират на 16-и септември споразумението за асоцииране на страната му с Евросъюза. На международна конференция в Киев Порошенко заяви също, че загубата на Крим е значителен проблем за Украйна. По думите му, обаче, Кримският полуостров, който беше анексиран от Русия през март, отново ще стане част от Украйна.

Съединените щати също ще обявят днес нови наказателни мерки срещу Русия заради действията й в Източна Украйна. Според агенция Ройтерс Вашингтон ще намали още повече достъпа на най-големите руски банки до американски капитали и ще ореже инвестициите в проучванията за петрол в Арктика. Президентът Барак Обама обяви, че санкциите ще увеличат политическата изолация на Русия, както и икономическите й разходи.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна