Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания не изключва възможността да участва във военни действия срещу "Ислямска държава" в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания заяви, че има вероятност нейни части да предприемат военни действия срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия. Говорител на британското правителство каза, че когато става дума за използването на военновъздушна мощ и други подобни средства, то премиерът Дейвид Камерън не изключва нито една възможност. Той обаче добави, че все още не е взето решение в тази насока.

Това становище на "Даунинг стрийт" се разминава с казаното по-рано от външния министър Филип Хамънд. По време на посещение в Берлин той заяви, че Великобритания няма да участва във въздушни удари в Сирия, като припомни, че парламентът в Лондон вече е отхвърлил подобен сценарий.

От правителството обаче побързаха да уточнят, че Хамънд е имал предвид само въздушните удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад и решението на депутатите не се отнася до евентуални военни действия срещу "Ислямска държава".

Казаното засили предположенията, че Великобритания ще се присъедини към военната акция на САЩ в Сирия, където американски самолети вече бомбардират позиции на крайните ислямисти.

"Даунинг стрийт" приветства новата стратегия на президента Обама за унищожаване на "Ислямска държава" и заяви, че Лондон и Вашингтон ще продължат да имат единен подход за решаване на проблема.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна