Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 творци ще се включат в десетото издание на пловдивската „Нощ на музеите и галериите"

Снимка: БТА

500 творци ще се включат в десетото издание на пловдивската „Нощ на музеите и галериите" довечера и утре вечер. Програмата включва 120 събития.

Тази вечер очакват своите посетители 27 музеи и галерии, а утре в програмата, озаглавена "Култура и клуб", ще се включат читалища, книжарници, ателиета, кина, театри и клубове. И в двата дни има събития и в други градски пространства. По традиция са подготвени и забавления за децата. Има и специална юбилейна програма, разказва Виктор Янков, фестивален директор на "Нощ" - Пловдив:

Местата, които ще отворим, си заслужава да бъдат видени по начина, по който ще изглеждат в нощта. Много малко хора са влизали в Евангелската съборна църква, където ние ще направим в двете вечери концерти и пърформанси, кино "Космос", тютюневия склад, той не е една точка, той е цяла история за Пловдив, училището по дървообработка е абсолютен експеримент от наша страна тази година. Това е една от първите баухаус сгради в Пловдив, разбира се, Старият град и Капана ще бъдат пълни със събития. 

Веселина Сериева, управител на фондация "Отворени изкуства" с оценка за изминалите 10 години:

Когато стартирахме "Нощта на музеите и галериите", някак си имаше един спаднал дух в Пловдив, нали, на това може ли, не може ли да се учи култура, какво става с аудиториите.  Лека-полека Пловдив, според мен, живна и "Нощта на музеите и галериите" започна да привлича все повече фенове.

За по-лесна ориентация в големия афиш на събитието организаторите готвят два информационни пункта, откъдето всички посетители ще могат да си вземат подробна програма и карта, за да планират маршрутите си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна