Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на някои хранителни стоки и услуги в Гърция падат

Забелязва се не драстично, но чувствително намаление на цените на хранителните продукти и услугите в Гърция през август. Националната статистическа служба публикува информация със сравнителен анализ с миналата година. С 32% по-евтино се продават например гръцките картофи, а плодовете са със 17% по-евтини. Захарта също е с цена 12% по-ниска. Рязко е намалението при безалкохолните напитки. Все още потребителите не са почувствали в бюджета си намалението на разходите, защото се е повишила цената на зетхина, млечните продукти и яйца.

Търговците на дрехи и обувки също намалиха цените на предлаганите стоки, особено по време на сезонните разпродажби. За да се привлекат повече туристи, през миналия месец е фиксирано и намаление на цените в ресторанти и кафенета. По-скъпи обаче са били нощувките в хотелите.

Днес Висшият съдебен съвет в Атина реши, че наредбата на Министерството на развитието за отваряне на търговските обекти и в неделя нарушава конституцията. Искът беше заведен от собственици на магазини, които нямат възможност да плащат на служители допълнително възнаграждение. Според магистратите, само мощните търговски вериги могат да си позволят да работят и в неделя, с което нанасят щети на дребните търговци. Забраната за отворени магазини в неделя не засяга туристическите райони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна