Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Великобритания се събра на спешно заседание заради екзекуцията на Дейвид Хейнс

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Великобритания се събра на спешно заседание, след като джихадистите в Сирия екзекутираха британския хуманитарен служител Дейвид Хейнс.

Британският премиер Дейвид Камерън обяви спешно заседание на специалната група за кризисни ситуации „Кобра“ след „отвратителното и недопустимо“ убийство на Дейвид Хейнс.

Междувременно Министерството на външните работи се опитва да установи автентичността на разпространеното през нощта видео с обезглавяването на Хейнс, в което се отправя заплаха, че втори британски заложник ще бъде следващия екзекутиран, ако американците не преустановят въздушните удари по позиции на „Ислямска държава“ в Ирак.

Във видеото Хейнс декларира, че държи напълно отговорен Дейвид Камерън за неговата екзекуция, за това, че е влязъл в коалиция със САЩ срещи „Ислямска държава“, така както е постъпил и неговият предшественик Тони Блеър.

Американският президент Барак Обама изрази съболезнования на семейството на Хейнс и обеща да работи с Великобритания.

 
В самата Великобритания се надигат все повече призиви за военна намеса, а някои медии днес пряко обвиняват правителството, че е разпространило невярна информация, че спецчастите са по следите на британските джихадисти, извършващи екзекуциите.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна