Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна предупредителният протест в бургаската мина "Черно море"

| обновено на 16.09.14 в 17:47
Снимка: БГНЕС

Първата смяна в бургаската мина "Черно море" започна с едночасов предупредителен протест заради неизплатени заплати за юли и август. Миньорите заплашват, че ще останат в рудника, ако до три дни исканията им не бъдат изпълнени, съобщи председателят на миньорския синдикат към КТ “Подкрепа“ Ростислав Радуков.

Близо 70 миньори от втората смяна също започват едночасов предупредителен протест. Работниците протестират до административната сграда, пред асансьора за рудника.

Въпреки поетите ангажименти от Министерството на икономиката и енергетиката разплащанията в системата на въгледобива за пореден път се забавят. От Националната електрическа компания са спрели плащанията към топлоелектрическите централи, които пък трупат задължения към мините, пишат от стачния комитет на предприятието. Бургаската мина "Черно море" вече има неизплатени сметки за ток, а миньорите не са получили заплатите си за месеците юли и август. Два дни ще продължат предупредителните стачни действия на работниците. В четвъртък те ще започнат ефективна стачка под земята, като нощната смяна няма да излезе от рудника.

Протестът е изцяло насочен към държавния орган - НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а и ТЕЦ-ът съответно няма как по обратния път да преведе пари на мината, която да плати заплатите на нашите работници. Зз съм един от тях. Заплатите не са плащани за юли и за август. Ще започнем с едночасови действия. Няма да влизат в началото на смяната по един час работниците под земята, обясни председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Ростислав Радуков.

По повод напрежението в бургаската мина "Черно море" "Хоризонт" се обърна за коментар към Националната електрическа компания. От НЕК посочиха, че дейността им се регулира изцяло от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и от регулатора зависи колко пари ще има в НЕК. От НЕК поясниха, че нямат търговски взаимоотношения с мините и че при наличие на финансов ресурс се разплащат пропорционално с контрагентите си.

Свързахме се с пресцентър на ДКЕВР, откъдето отказаха коментар.

От Министерството на икономиката и енергетиката не бяха открити за коментар.

Преди една година отново заради неизплатени заплати миньори останаха под земята в продължение на 18 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна