Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната филмотека се нуждае от още 250 хиляди годишно

Хранилището в Бояна
Снимка: БТА
При бюджет от около 350  хиляди лева на година Националната филмотека в столицата се нуждае от още 250 хиляди годишно, за да заработи хранилището по международните стандарти. Четирите склада с наши и чужди филми не са ремонтирани от 20 години поради липса на средства.

В хранилищата в Бояна се съхранява голяма част от аудио-визуалното ни наследство. "За да се изгради подходящо хранилище и за дигитализация на оригиналите кандидатствахме пред Норвежкия финансов механизъм", каза директорът на Националната филмотека Антония Ковачева:

Да осигурим една микроверига от затворен технологичен цикъл и един склад, в който да го почистим, реконструираме, да изберем най-доброто копие, да се купи една почистваща машина, с която ние да превъртим поне едно начално количество филми и да ги сложим в един склад, където те вече ще са в безопасност.

Българското кинопроизводство навършва 100 години. Служебният министър на културата Мартин Иванов се запозна със сегашното състояние и коментира:

Да си призная, не съм очаквал, че е толкова зле. Само след няколко месеца ще честваме 100-годишнината на българското кино. Какво ще завещаем на следващите поколения?

Всички помещения на филмотеката вече са негодни за съхранение. Температурата и влажността не отговарят на стандартите. Липсва климатизация и вентилация.Лентите се повреждат при тези условия. От отделящшата се оцетна киселина плесента избледнява образа, а преди година са откраднати около 2000 ленти заради сребърното им покритие.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна