Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порожанов: Неподписаните договори по инвестиционната програма на кабинета "Орешарски" ще бъдат прекратени

| обновено на 17.09.14 в 13:40
Румен Порожанов
Снимка: БГНЕС

Всички проекти от инвестиционната програма на кабинета "Орешарски", за които са подписани договори към днешна дата, ще получат финансиране. Останалите ще бъдат прекратени, обяви министърът на финансите Румен Порожанов.

Половин милиард лева от инвестиционната програма бяха разпределени между 178 общини, министерства и организации. Част от парите обаче няма да бъдат похарчени заради забавяне в договарянето, обясни министър Порожанов:

Очакваната икономия, която имаме, е към 135 милиона лева. В рамките на изпълнението предполагам, че тя ще нарастне може би с над 140 милиона лева. По общинските проекти от общата сума от 289 милиона, проектите са 368, само десет проекта от тях не са контрактувани. До момента имаме завършени 69 от тях на стойност 35 милиона, а като цяло са усвоени 99 милиона лева. Бюджетът на министерствата и на ведомствата е в размер на 210 милиона, като са сключени договори само за 95,5 милиона. Завършените проекти, те са и платени проекти, са в размер на 14 милиона и половина. Това са основно обекти на агенция "Пътна инфраструктура".

В Деня на София правителството одобри 8 милиона лева за отсечката на метрото от бул. "Джеймс Баучер" до квартал "Хладилника". Над 5,5 млн. лева са определени за строителството на спортна зала в Пловдив.

Бюджетът на президентството се увеличава с 980 хиляди лева.

Финансовият министър Румен Порожанов съобщи ,че  БНБ вече е  поискала официална информация, кого представлява Фондът, изпратил писмо за оздравяване на Корпоративна търговска банка.

Мнението на финансовото министерство е, че на всяко предложение трябва да се гледа отговорно. Очаква се среща с представители на фонда, за да се уточнят предлаганите инструменти за оздравяване на банката и за осигуряване на нейната ликвидност. Междувременно продължават да постъпват искания на общини със сметки в КТБ за безлихвени заеми. Одобрени са искания за 39 млн.лв. :

Преценката за това в зависимост от стойността на блокираните средства и на необходимите от гледна точка на безлихвен заем до 15-19 декември, ние не предоставяме всички средства, а крайно необходимите, така че финансират определени дейности или да финансират проекти по оперативните програми.

Продължават да постъпват и много жалби от граждански организации и бизнес за запорираните сметки. Темата за частичния достъп до сметките на малките вложители, които се жалват и в ЕК, е в компетенциите на БНБ. На този етап няма кой да нареди на фонда за гарантиране на влоговете да се намеси и да обезщети вложителите, каза Порожанов. Той не изключи наказателна процедура срещу България заради КТБ на следващ етап.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени