Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест на служители и работници от "Напоителни системи" пред МС

| обновено на 18.09.14 в 08:50
Снимка: БГНЕС

Протестно шествие под мотото "Искаме изработените си заплати и бъдеще за "Напоителни системи!", в София се очаква да премине планираният Национален протест на работниците и служителите от държавното дружество.

Въпреки вчерашния развой около дружеството и решението на правителството да отпусне 4,5 милиона лева за заплати, синдикатите не се отказаха от протеста. Хората искат да видят парите по банковите си сметки, а министърът уверява, че ангажиментът ще се изпълни.

Колегите не бяха получавали възнагражденията си от май месец. Нашият ангажимент към служителите е на "Напоителни системи", те да бъдат обезпечени с финансови средства за получаване на техните заплати, коментират служители.

С парите трябва да се платят 100% от заплатите на работещите, но се иска гаранция, че редовно ще се получават трудовите възнаграждения до края на годината. Сегашната забава е хронична. Поне два пъти годишно в последните три години се стига до тази ситуация. Дълговете на дружеството ще бъдат одитирани и част от фактурите за извършената дейност през последните години ще бъдат платени. Но не всички, уточни финансовият министър Румен Порожанов.

Фигурира, например, 4,5 милиона безплатна поливка от преди четири години. Безплатни поливки не се финансират от държавата. Това е търговска дейност, а в тези 19 милиона се намират и три заема, предоставени от горските държавни предприятия близо седем милиона лева. Значи, ние заеми не покриваме.

Има вероятност с готвената актуализация на бюджета за тази година да се заделят част от средствата, но най-вероятно по-голямата сума ще се плати с бюджета догодина.

Синдикалното шествие започва в 11 часа от площад "Александър Невски", ще премине по улиците "Оборище" и "Георги Раковски", булевард "Цар Освободител" до МС, където ще се проведе и протестен митинг.

Едночасов протест организират и работещите в "Напоителни системи" в Шумен и Русе, които ще изразят недоволството си и от начина на управление на дружеството и несигурността в системата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна