Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щонов: Поскъпването на тока е неизбежно, но няма цялата тежест да се понесе от домакинствата

В Чирен има запас от газ за 130 дни при евентуална газова криза

| обновено на 18.09.14 в 15:53
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов коментира заявеното увеличение на цената на тока. Той не посочи точно с колко трябва да се увеличи, но обясни, че поскъпването е неизбежно.

Фондът за подпомаганена енергийно бедните ще бъде структуриран най-рано догодина, обяви министър Щонов. Решението с колко да поскъпне токът е на енергийният регулатор, обясни Щонов. Министърът отново повтори, че увеличението няма да покрие липсите в енергетиката. Но и увери, че цялата тежест няма да бъде поемана от потребителите.

Дупката е огромна. Едно увеличение на цената на тока от няколко процента ще покрие малка част от дупката. Така че това ще е една от стъпките, които ще се предприемат. Колко точно ще бъде увеличението, Комисията ще ви съобщи, когато са готови с анализите и това не е в нашите компетенции. Това, което сме го казвали няколко пъти и го потвърждаваме, е че няма цялата тежест да се понесе само от вдигането на цената на тока, т.е. само от домакинствата. Този фонд за подпомагане на енергийно бедните е необходим да се структурира. Това едва ли ще стане до 1 октомври. Като има постепенно плавно увеличаване цената на тока, ще се задейства и този фонд. Ако не от 1 октомври, може би от 1 януари. Това ще бъде една от стъпките и в дългосрочен план стъпките ще идват една по една.

Щонов успокои, че дори и при газова криза, топлофикациите ще работят. По-рано председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев каза:

Резервното гориво е за около 5 дни. Ако кризата продължи повече, ще има спиране на топлофикациите.

Министърът каза, че в Чирен има запас от газ за 130 дни при евентуална газова криза. Васил Щонов припомни и мерките, които трябва да бъдат предприети при евентуален проблем.

Можем да вземем още газ от съществуващата гръцка връзка, за която ефективно работим с гръцката страна в момента. И другият източник е топлоцентралите, които всъщност ще бъдат най-големият консуматор през зимата за парното. Те, при една по-дълга криза, трябва да преминат да работят на мазут. Ако се направят всичките три стъпки, по този план, по който сме го степенували в момента, в най-лошия случай пак ще има криза, но тя ще засегне малък процент от предприятията. Защото, като се съберат всички тези мерки, пак ще има някои предприятия, които ще трябва да бъдат ограничени.

Министърът препоръчва топлофикациите да пробват как работят на мазут. А количества има увери той както в самите топлофикации, така и в Лукойл. Васил Щонов обясни, че в Чирен има около 430 млн. куб. метра газ и това количество ще се увеличи до около 450 млн. куб. метра. При газова криза Чирен ще стигне за 130 дни, затова се работи се и по възможността за доставка от Гърция.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна