Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващият председател на ВКС ще се избира чрез електронната система за гласуване

Снимка: БГНЕС

Следващият председател на Върховния касационен съд ще се избира чрез електронната система за гласуване на Висшия съдебен съвет въпреки съмненията в нея. Правосъдният министър Христо Иванов призова съдебните кадровици да преосмислят решението си, но предложението му не събра необходимото мнозинство.

На предложението пръв възрази шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров, според когото е лош знак да се подлага на дискусия начина на гласуване, седмица преди избора. Възрази му колегата му Галя Карагьозова, която смята, че място за дебат има, защото правилата не са индивидуален или общ административен акт и във всеки момент могат да бъдат променяни.

Преди гласуването председателите на Етичната комисия и Комисията по предложения и атестиране обобщиха, че след маратона от изслушвания двете кандидатки за председател на Върховния касационен съд са с изравнени позиции, защото в еднаква степен и Павлина Панова, и Таня Райковска притежават необходимите професионални и етични качества, за да заемат поста. Изводите са въз основа на анализ на информация от всички възможни публични източници. Двете кандидатки даже са дали писмено съгласие за падане на данъчната и осигурителната тайна, обясни председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров и им благодари за честната надпревара: 

С всяка изминала година процедурите стават все по-сложни, ситото все по-тясно. Да се надяваме, че това води до по-добър краен резултат. Все пак за първи път имаме кандидати, които излизат от органа, за чието ръководене кандидатстват. За първи път имаме възможност председател на Върховния касационен съд да бъде жена. И върху двете кандидатки няма капка на съмнение относно техните професионални или нравствени качества. 

Гласуването ще бъде следващия четвъртък. За да има избор, едната от двете кандидатки трябва да събере поне 17 гласа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна