Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ценна икона от 16-и век, открадната от Кипър, бе открита на търг в Швейцария

Снимка: Бранислава Бобанац

Ценна икона от 16-и век, открадната и изнесена незаконно от Кипър при турската окупация, бе открита в Швейцария при опит за продажба на търг и ще бъде върната на острова, съобщиха в специално изявление от Църквата на Кипър.   

Изчезналата преди 40 години при турската инвазия в Кипър икона, представляваща класическо изображение на Христос, е била включена в провеждащ се от 15-и до 19-и септември търг в известна аукционна къща в Цюрих. Тя е трябвало да бъде продадена утре. 

Служители на Църквата на Кипър са попаднали на иконата в каталога за търга и веднага са алармирали аукционната къща. В много кратък срок, в сътрудничество с всички компетентни органи от Кипър и Швейцария, министерства, посолства, както и Интерпол, са представени документи, доказващи произхода на ценното произведение на византийското изкуство. Иконата е свалена от търга и сега предстои двете страни да уточнят предаването й на нейните законни собственици от Църквата на Кипър, за да може тя да бъде върната на острова възможно най-скоро. През миналата година Кипър и Швейцария подписаха меморандум за разбирателство за репатриране на откраднати исторически и религиозни артефакти.

Спасената икона е принадлежала на известната църква на Христос Антифонитис в района на Кирения, която сега се намира в окупираната част на Кипър. Това не е първата икона от този храм, която е била открадната след турското нашествие през 1974-та година и намира обратния път към дома. Преди 16 години бе открита икона, изобразяваща Дева Мария с Младенеца. През септември миналата година четири икони от 16-и век на апостолите Петър, Павел, Йоан и Марк, украсявали над 400 години олтара на църквата и изнесени незаконно, бяха предадени от правителството на Холандия и посрещнати в Никозия със специална церемония.

Най-голямата досега сбирка от откраднати произведения на църковното изкуство, които се завърнаха в Кипър, са 173-те икони, картини, стенописи, мозайки, които през юли 2013-а година бяха предоставени на Църквата на Кипър на церемония в Мюнхен.

Турската инвазия и последвалата окупация на Кипър сериозно е засегнала културното наследство на страната. Над 500 православни храма в окупираната част на острова са ограбени, осквернени или разрушени, откраднати са най-малко 15 000 икони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна