Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Либийският парламент прие безпрецедентен за страната антитерористичен закон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Либийският парламент прие безпрецедентен за страната антитерористичен закон, предвиждащ тежки наказания - затвор за извършителите на терористични актове. Законът приема за терористичен акт "всяка употреба на сила, насилие или заплахи с цел да се предизвика сериозно нарушаване на обществения ред или да се поставят под заплаха обществената сигурност или интереси".

Той предвижда доживотен затвор за онези, които създават или ръководят терористична организация и наказва за принадлежност към такава групировка с най-малко 10 години затвор. Наказанието се увеличава, ако членът на терористична група е получил военно обучение или е представител на силите за сигурност.

Законът предвижда също тежки наказания за извършители на нападения срещу дипломатически представители или за отвличане на дипломати. На сурови санкции подлежат и извършителите на саботажи срещу самолети или въздухоплавателни инсталации. 

Властите, които се мъчат да постигнат реален контрол върху страната не уточняват как възнамеряват да прилагат закона в оставена на произвола на различни милиции и потънала в хаос Либия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна