Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Седмицата на мобилността измерват 24 часа основни замърсители на въздуха

Снимка: Greenpeace

  Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ се включва в кампаниите "Европейската седмица на мобилността" и "Европейски ден без автомобили - 2014" чрез съвместна инициатива със Столичната община, съобщиха от агенцията.

  Днес, на 20, 22 и 23 септември, на столичния площад "Княз Александър Първи", мобилна станция на ИАОС ще извършва 24-часови измервания на основните замърсители на въздуха - фини прахови частици, серен двуокис, озон, въглероден оксид и метеорологични параметри. Данните ще бъдат публикувани на електронните страници на ИАОС и Столичната община. Целта е да се покаже каква промяна в качеството на въздуха има, когато се ограничи автомобилният трафик в определена градска зона, коментират от агенцията.

  През тази година Европейската седмица на мобилността се организира под наслов "Нашите улици, нашият избор". Насърчаването на алтернативни форми на придвижване и екологичен публичен транспорт са едни от основните мерки, които могат чувствително да подобрят качеството на въздуха в българските градове. 

  Жителите на София ще могат да се информират за състоянието на въздуха, основните му замърсители и мерките за подобряване на качеството му от специални информационни материали. Те ще се разпространяват в касите на Центъра за градска мобилност и в ретро-трамвая, който ще се движи в столицата до 22 септември в подкрепа на кампанията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна