Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Топалов: Няма връзка между заплатите в "Мини Марица-изток" и бургаската мина "Черно море"

Снимка: Архив
Няма никаква връзка между заплатите на миньорите в най-голямото въгледобивно дружество в България - "Мини Марица-изток" и на колегите им от бургаската мина "Черно море". Това заяви за "Хоризонт" председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, който вижда в подобни намеци опити да се разбие миньорската солидарност.

Според Владимир Топалов въгледобивът е част от националната сигурност на страната и трябва да се осигури ритмичност на добива и доставките към ТЕЦ-овете и топлофикационните дружества, за да няма опасност от режим на тока през зимата. Синдикалният лидер опроверга министър Васил Щонов, според когото "Топлофикация Сливен“ е получила достатъчно голям паричен превод от НЕК, за да се разплати и с миньорите. С парите сливенското дружество изплаща заплатите на своите служители, уточни Владимир Топалов и добави, че „Мини Марица-изток“ имат непреки отношения с „Топлофикация Сливен", които получават въглища чрез "Брикел".

За „Хоризонт“ изпълнителният директор на държавното въгледобивно дружество инженер Георги Златев заяви, че на този етап успява да изплаща заплати и данъци към държавата, но има натрупани огромни вземания от ТЕЦ-овете. Най-много средства на дружеството дължи ТЕЦ „Контур Глобал", „Марица изток 3"; най-коректни са от ТЕЦ „Марица изток 2". Всеки месец „Мини Марица-изток“ трябва да изплаща концесионна такса от 1 милион и 800 хиляди лева на Община Раднево, но не може да го прави навреме и регулярно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна