Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враждуващите страни в Източна Украйна трябва да започнат изпълнението на меморандума от Минск

| обновено на 20.09.14 в 14:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнението на меморандума за спиране на огъня в Украйна трябва да започне още днес с изтегляне на войските и техниката на разстояние 15 километра от всяка страна. Това съобщиха от Съвета за национална сигурност и отбрана в Киев. Документът беше подписан вчера в Минск и предвижда конкретни стъпки за спиране на огъня в Източна Украйна.

В същото време стана ясно, че близо 240 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си заради конфликта в Югоизточна Украйна, а само за последното денонощие има 4 620 преселници.

След шестчасови преговори в Минск, членовете на Контактната група за Украйна подписаха меморандум за осъществяване на режим на спиране на огъня, принципна договореност за което бе постигната на 5 септември, предаде ИТАР-ТАСС.

Както съобщи след преговорите бившият президент на Украйна Леонид Кучма  в документа от девет точки се предвижда бойните формирования на страните да останат на досегашните си позиции, да не използват никакво оръжие и да не водят настъпателни бойни действия в рамките на ден. Меморандумът предвижда още създаване на 30 километрова буферна зона и забрана за полети на бойна авиация. Всички чуждестранни бойци трябва да се изтеглят от района при мониторинг от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

 Министър-председателят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Игор Плотницки, заяви, че въпросът за особения статут на Донбас не е бил обсъждан, но изрази надежда, че меморандумът ще сложи край на конфликта:

Трябва да признаем, че имаше нарушения, но днес меморандумът ще сложи точка. Смятаме, че с неговото подписване ще се даде шанс на всички жители да се чувстват в пълна безопасност.
 
 Според думите на посланика на Русия в Украйна Михаил Зурабов е започнала деескалация на конфликта, като бойните стълкновения са намалели със 70 процента. Посланикът заяви, че всички условия на договореностите в Минск ще бъдат изпълнени в рамките на ден.

На фона на договореното примирие денят в Донецк започна с интензивен артилерийски обстрел и ракетен удар. Градският съвет на Донецк съобщи за най-малко две ракети, които са се взривили в западните части на града. От местното опълчение говорят за загинали, но броят им засега не е уточнен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна