Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест съпроводи официалното откриване на реставрираната крепост Яйлата

Снимка: БГНЕС

Официалното откриване на реставрираната крепост Яйлата край каварненското село Камен бряг беше съпроводено с протест. Пред кореспондента ни Гинка Димитрова протестиращи археолози, архитекти и други специалисти декларираха, че ще използват Яйлата, за да се борят срещу непрофесионалното изпълнение на подобни европейски проекти.

От месеци, от Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство недоволстват от начина, по който се изграждат подобни обекти, финансирани с евросредства, като например Перперикон, Созопол и Пернишката крепост. Според проф. Дияна Гергова, случаят с Яйлата, финансиран по оперативната програма "Регионално развитие", е пример за корупционни интереси:

Използването на огромни суми от еврофондовете за едни псевдопатриотични и абсолютно противоречащи на всички принципи на опазване и съхранение на археологическото наследство дейности. Огромни суми се използват, на практика, за унищожаване на наследството. В знак на протести или в дълбоки конфликти с местните ръководства, които не са компетентни, но са им дадени правомощия да решават съдбата на такива паметници, наши колеги напускат своята работа, архитекти се отказват от своите права и надзор, поради огромното разминаване между това, което трябва да бъде направено за един паметник и реализацията на тези проекти.

Отговорът на кмета на Каварна Цонко Цонев беше лаконичен:

Това е бъдещето на България, а не постоянните жалбоподатели пет-шест-десет човека. Искам да кажа, че не сме дошли от хиляди километри да даваме акъли на местните хора какво да правят.

Представители на Гражданската инициатива за опазване на културното наследство освиркаха откриването и протестираха за пореден път:

Познавам паметника, знам как беше опазен досега. Това не е единственото, което е направено. Оригиналът беше направена една запечатка, която е по правилата, за да съхранява паметника от разрушаване. Тя беше напълно достатъчна.

Европейските пари са около или малко над 1,8 милиона лева. Съфинансирането от общината е малко над 400 хиляди лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна