Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите във Великобритания се разделиха по отношение на правата на шотландските политици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като Шотландия избра да остане в рамките на Обединеното кралство, партиите във Великобритания се разделиха по отношение на правата на шотландските политици, обещани преди референдума. 

Британският премиер Дейвид Камерън ще бъде домакин на среща на висши депутати от Консервативната партия за обсъждане на планове за правата за гласуване на шотландските депутати в Камарата на общините. Камерън заяви, че обещанието да се дадат по-големи правомощия на Шотландия трябва да върви ръка за ръка с промяната на ролята на шотландските политици в Уестминстър.

Лидерът на Лейбъристката партия Ед Милибанд обаче е против двата въпроса да бъдат обвързвани. Трите основни партии от Великобритания обещаха по-голямо самоуправление по време на кампанията преди референдума, за да насърчат шотландците да гласуват против независимостта. В четвъртък 55 процента от шотландците избраха да станат част от Обединеното кралство.

Първият секретар на министерството на финансите Дани Алекзандър, който е от Либералдемократическата партия, коалиционен партньор на консерваторите в управлението, заяви, че брифингите на консерваторите дълбоко разочароват и са отклонени относно партийните ангажименти за самоуправлението. За по-големите промени в конституцията е препоръчително да има консенсус между всички партии, изтъква Алекзандър  в интервю за "Гардиън". В средите на консерваторите се надига мощно движение за учредяване на английски парламент, някои дори призовават за учредяване на федеративна система във Великобритания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна