Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова серия от въздушни удари по обекти на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия

| обновено на 24.09.14 в 12:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова серия от въздушни удари по обекти на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия бяха нанесени тази нощ от военновъздушните сили на международната коалиция, предаде ИТАР-ТАСС. Цел са били околностите на един от най-големите сирийски градове Алепо. 

Въздушните удари тази нощ са поразили и територия, под контрола на "Ислямска държава", в Сирия близо до турската граница, съобщи сирийският Център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс. Според ръководителя на организацията Рами Абдурахман бойните самолети, извършили ударите западно от град Кобане, са пристигнали от посоката на Турция и не са били сирийски.

Миналата седмица джихадистката организация  "Ислямска държава" предприе офанзива срещу сирийския град Кобане с преобладаващо кюрдско население, принуждавайки над 130 хиляди сирийски кюрди да избягат към Турция.

Кюрдските бежанци в Турция приветстват ударите срещу "Ислямска държава".

Благодарен съм на Америка и партньорите й. Много съм щастлив, обясни пред Би Би Си кюрдски бежанец в Сирия.

На среща с лидерите на страните от международната коалиция американският президент Барак Обама заяви, че безпрецедентните усилия на коалицията показват, че светът се е обединил в битката с ислямистите от "Ислямска държава".

Битката срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" ще продължи с години, заяви пред Би Би Си говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби:

Ние знаем, че това ще бъде сложно, ще изисква сериозни усилия от всички участници. Смятаме, че ще продължи години. Не мога да определя точно колко, но не е нещо, с което може да приключим в рамките на дни, седмици или месеци. Това е сериозна заплаха заплаха срещу нашите интереси, срещу интересите на живеещите в региона и както вече видяхме, заплаха за народите на Ирак и Сирия.

Контраадмирал Кърби каза още, че ръководените от Съединените щати удари срещу "Ислямска държава" в Сирия са били успешни и са довели до намаляване на боеспособността на групировката.

От август досега Съединените щати нанесоха близо 200 въздушни удари срещу радикалната групировка в Ирак, но в понеделник разшириха кампанията за първи път на територията на Сирия.

Днес се очаква парламентът на Франция да гласува участието на страната в ударите срещу групировката.

Същевременно посолствата на страните, участващи в коалицията, бяха заплашени с терористични атаки от нова екстремистка групировка в Египет, наричаща себе си "Воини на халифата в Египет".

Координаторът на Европейския съюз по въпросите на тероризма Жил Де Кирхов обяви, че има увеличение в броя на европейските граждани, заминали да се бият в Ирак и Сирия на страната на джихадистите. По последни данни те са около 3 хиляди от 11 държави.

Увеличаване на помощта за засегнатите от конфликта в Сирия държави обеща Европейският съюз. Средствата са за хуманитарна помощ и финансиране на проекти за развитие в Сирия и съседните страни, приели на своя територия бежанци.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна