Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интензивни боеве се водят в подстъпите към либийската столица Триполи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Контролиращите Триполи бойци от ислямските милиции се опитват да устоят на настъплението на военизирани групи, лоялни на правителството на премиера Абдулах ат Тани, съобщи ИТАР-ТАСС. Според спътниковия канал "Ал Арабия" се извършват бомбардировки по позиции на екстремистите в редица райони на столицата.

Началникът на генералния щаб Абдел Раззак ан Натури обяви всеобща мобилизация преди "решаващия  щурм" на града. Междувременно "Скай нюз - Арабия" съобщи, че всички райони в Триполи са въстанали срещу екстремистите. Според очевидци в
редица квартали се чуват престрелки, хората излизат по улиците. Активисти в социалните мрежи призовават жителите на Триполи да се вдигнат на бунт. 

Либийски армейски командир потвърди за "Скай нюз Арабия", че правителствените войски са получили заповед да изчистят столицата от джихадистите. В боевете участват ярки противници на ислямистите като Зинтанските бригади, подкрепящи силите на генерал Халиф Хафтар.

Към края на август ислямистите под ръководството на "Мюсюлмански братя" успяха да установят контрол над международното летище в Триполи и над ключови министерства и държавни учреждения. По тази причина новият парламент, признат от международната общност, беше принуден да се премести в Тобрук, недалеч от границата с Египет. Водачите на проислямистките сили дори формираха паралелен кабинет начело с Омар ал Хаси.
   

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!