Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И енергетиците от "Топлофикация Русе" излязоха на протестно шествие в града

Снимка: БГНЕС

И енергетиците от "Топлофикация Русе" излязоха на протестно шествие в града, което ще приключи с едночасов митинг пред Дунав мост. Протестиращите настояват за разплащане от страна на Националната електрическа компания, за запазване на работните места и редовно изплащане на заплатите, съобщи за "Хоризонт" председателят на синдикалната организация на "Подкрепа" в топлофикационното дружество Тодор Дечев:

Работните заплати в последните пет, шест месеца се забавят в порядъка на около 10-20 дена. Всички работници имат определени заеми. Ние се чувстваме по принцип несигурни в това, че въглищните складове на "Топлофикация Русе" са на най-малко ниво. Имам 24 години трудов стаж в "Топлофикация Русе" и не съм виждал по-празни складове от това.

По отношение ситуацията с Украйна, Дечев потвърди, че съществуват известни опасения:

Основно работим с украински въглища. И да - една от ситуациите - това е може би и с Украйна проблемът, но другото това е, че просто НЕК имат парични задължения към "Топлофикация Русе" - за последните близо четири месеца около 12 милиона.

Има вероятност русенци да останат и без парно в навечерието на отоплителния сезон, ако наистина не се преведат определени средства, каза още Тодор Дечев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна