Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Международната общност прави прекалено малко за спиране на потока от бойци към Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според президента на Турция Реджеп Ердоган международната общност прави прекалено малко за спиране потока от чуждестранни бойци към Сирия. В реч пред Общото събрание на ООН Ердоган обвини организацията, че не се е задействала за спиране на сирийската гражданска война. Белгийското правителство реши страната да се включи в международната военновъздушна операция срещу "Ислямска държава" в Ирак.

Съветът за сигурност на ООН задължи всички държави да попречат на присъединяването на техни граждани към организации като "Ислямска държава". Резолюцията беше приета единодушно на заседание на Съвета, председателствано от американския президент Барак Обама. Документът има за цел да спре потока от чуждестранни джихадисти в Сирия и Ирак. 

Гърция ще участва в международната коалиция за борба с "Ислямска държава". Атина ще се включи както с хуманитарна помощ, така и с оръжейни доставки за бойците в иракски Кюрдистан, обяви тази вечер министърът на външните работи Евангелос Венизелос
Холандия обяви, че шест нейни изтребителя ще извършват полети над Ирак в подкрепа на операцията срещу джихадистите. Във въздушните удари срещу позиции на "Ислямска държава" в Сирия вече е участвала и йорданската авиация. Това са заявили пред Франс прес американски официални представители, според които Йордания е извършила един въздушен удар. 
Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще поиска от парламента разрешение за участие на страната във военната операция срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак, съобщава Ройтерс. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна