Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замериха шефа на ДКЕВР с яйца след скандал за цената на тока

Очаква се поскъпване с още 1% от Нова година

| обновено на 25.09.14 в 15:01
Снимка: БГНЕС


Замеряне с яйца, размяна на нецензурни реплики и сблъсъци белязаха общественото обсъждане на цената на тока в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Представителите на гражданското движение, създали суматохата в регулатора, възразиха срещу предстоящото увеличение на цената на тока от 1 октомври средно с 9,79%. След като хвърлиха яйца по стената на залата, където се провежда обсъждането, те бяха изведени от полицията и охраната.

Общественото обсъждане продължава и в момента. По време на него, председателят на регулатора Светла Тодорова цитира експертен, по думите ѝ анализ, на финансовото състояние на НЕК, според който, за времето от 2012 г. досега състоянието се е влошило „трагично“:

Резултатите са трагични. Скоростта, с която се влошава финансовото състояние на НЕК е много обезпокоителна. Предстои да направим подобни анализи за състоянието на електроразпределителни дружества.

Същевременно стана ясно, че от края на миналата година досега цената на мрежовите услуги на ЕРД-тата са намалени с около 30%, което, според Тодорова, създава предпоставки за проблеми със снабдяването през зимния сезон. От своя страна представителите на ЧЕЗ, "Енерго Про" и EVN приветстваха предстоящото изменение на цената на тока като първа стъпка за стабилизиране на сектора. От енергодружествата обаче възразиха срещу ниските, по думите им, нива на признаване на технологични разходи и срещу това, че ДКЕВР не признава в пълен размер оперативните разходи на дружествата и разходите им за балансиране на системата Очаква се окончателното решение за цената на тока да бъде взето в първите дни на следващата седмица.

Очаква се от Нова година цената на тока да бъде увеличена с още един процент, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. С повишението на цената ще бъдат осигурени финансови средства за топлофикационните дружества, като целта е да няма проблеми с топлоснабдяването през зимните месеци. До дни трябва да бъде взето окончателно решение за цената на тока от 1-ви октомври, която по предварителни разчети ще бъде увеличена средно с 9,79 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени