Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Щонов обвини ръководствата на топлофикационните дружества в недалновидно управление

Васил Щонов
Снимка: БГНЕС


Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов обвини ръководствата на топлофикационните дружества в недалновидно управление, на което се дължат и протестите в някои от ТЕЦ-овете заради неизплатените заплати. Щонов коментира протестите в енергетиката по време на дискусия, посветена на проблемите в сектора :

Тъй като НЕК може да плаща само частично на своите контрагенти, фирмите, които са контрагенти, които работят с НЕК, е задължение да си оптимизират начина, по който ще правят плащанията. Тяхното първо задължение трябва да бъде да платят на работниците, след това - да платят на доставчиците, след това да платят на банките и най-накрая да платят пари на себе си. Това, което се получава в момента, е, че не поради добро управление на тези фирми, говорим за контрагентите на НЕК и за тези топлофикации, за които споменах, те първо плащат на себе си един вид, после плащат на банките, после плащат на доставчиците за газ и когато им свършат парите, изкарват служителите си на протест. Никой добросъвестен инвеститор и собственик на фирма не би си управлявал фирмата по този начин.

Според министър Щонов, проблемите на НЕК се дължат на проблемите в сектора като цяло. Затова НЕК се разплаща 53 % със своите контрагенти и това няма да се промени веднага. Постепенно ще се търсят повече пари за сектора, посочи той :

Откъде може да дойдат тези пари? Едното, увеличение на тока, което ще бъде частично. Това предложение, което се очаква да бъде прието от първи октомври, означава, че около 1/5 от дупката, която е в НЕК, ще покрие това увеличение на тока. Другите 80 процента постепенно във времето ще идват от предоговаряне на дългосрочните договори, дискусии с ВЕИ-та относно техните разходи, както знаете техните разходи са страшно високи. Това ще прави частта "производство", частта "дистрибуция", където електроразпределителните дружества, там също има проблеми, защото те не получават достатъчно пари и не могат да инвестират в мрежата си. От друга страна, те в миналото са вземали инвестиционни решения, които не винаги са били най-оптималните. Там е важно да има предвидима политика, за да може те да си направят дългосрочен план, да инвестират.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени