Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово проверяват търговията с храни срещу нелегален внос

Снимка: Борис Димитров

В Габрово започнаха проверките на търговията с плодове и зеленчуци и храни от животински произход, които са част от контрола за предотвратяване на нелегален внос. Както в цялата страна, инспектори от  НАП и Агенцията по безопасност на храните проверяват съвместно.

В Габровска област няма тържища и борси и затова вниманието на инспекторите е насочено към складове, търгуващи на едро и дребно с плодове и зеленчуци. В първия обект нарушения не бяха засечени. 

Стела Цонева от Областната агенция по безопасност на храните съобщи:

Има топла и студена вода, има тоалетни, има циментова площадка. Всички зеленчуци и плодове са сложени на скари, така както трябва да бъде. И досега не установяваме каквито и да било нарушения, свързани с нашите изисквания. 

Венета Иванова от НАП добави:

Издават се редовно касови бележки. Касата се засече. Само една справка искам да ми я представят, да видя дали са внесени осигуровките.

Често земеделските производители у нас не разполагат с документи за произхода на стоката и това е пречка за търговците, обясняи Милена Борисова, работник в склада.

Нашите производители, които имат големи претенции принципно, най нямат документи и е най-лошо качеството. Те не се регистрират, за да избегнат да плащат данъци.

Във втория обект проверяващите отбелязаха пропуски, свързани с липсата на етикети с информация за произхода на плодовете и зеленчуците. Заради отсъствието на отговарящия за склада, който да представи документите, инспекторите отложиха проверката за идната седмица, но препоръки бяха направени на работника.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени