Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален информационен ден за осиновяването се отбелязва в София и още 14 града

Първият Национален информационен ден за осиновяването се отбелязва в 15 града у нас, като по места се организират консултации за родители и осиновители. Организатори са Българска асоциация "Осиновени и осиновители" и Националната мрежа на децата. В информационния ден ще се включат 19 центъра, предоставящи услуги в подкрепа на деца и семейства.

Според организаторите, над 2 милиона души в България са засегнати от въпросите на осиновяването - осиновени, осиновители, биологични родители, братя, сестри, баби и дядовци. Кандидатите за осиновители намаляват през последните седем години, отчитат от БАОО. Към юли те са едва 1567, а чакащите за осиновяване деца са 3248. Вписаните за осиновяване деца през 2009 година са били 2402. Най-много са осиновените през 2011 година - 952 деца. През миналата година осиновените у нас деца са били 737, а кандидатите да станат осиновители 1470.

Желаещите да осиновят дете могат да посетят днес центрове за социални услуги в София и в още 15 града в страната. Ще има групи за взаимопомощ, консултации със специалисти, информационни брошури, срещи с хора, които вече са осиновили деца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна